Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

2 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα δηλαδή της γέννησης του μεγάλου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.Η εορταστική αυτή επέτειος έχει καθιερωθεί από το 1996 με την πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), με σκοπό να γνωρίσουν όλα τα παιδιά του κόσμου τις χαρές, τις συγκινήσεις και τα οφέλη που προκύπτουν.


Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν Δανός συγγραφέας απ’ τους πιο μεγάλους και γνωστούς του κόσμου. Κυρίως είναι ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών, αφού τα παραμύθια του δε λείπουν ακόμη και σήμερα από καμιά βιβλιοθήκη. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 και πέθανε στα 1875.
Καταγόταν από πλούσια γενιά που όμως ξέπεσε και αυτός γεννήθηκε φτωχός. Επίσης έμεινε ορφανός από μικρός και είχε πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Αποφάσισε να πάει στην Κοπεγχάγη και να γίνει τραγουδιστής, αλλά μια αρρώστια του στερεί τη φωνή του. Έτσι άρχισε να γράφει ποιήματα. Κάποιοι διέγνωσαν το ταλέντο του και τον έστειλαν στο γυμνάσιο, ενώ σε ηλικία 23 ετών πήγε στο πανεπιστήμιο. Έγινε γνωστός και επιβλήθηκε με τα βιβλία του. Ταξίδεψε στην Ευρώπη και την Ανατολή.
Μελέτησε, είδε και έζησε κοντά σε πολλούς ανθρώπους. Πενήντα τόμοι αποτελούν το περίσσευμα της καρδιάς του. Μια γλυκιά μελαγχολία διαποτίζει τα έργα του ως και τα παραμύθια για μικρούς αλλά που τα χαίρονται και οι μεγάλοι.
Τα έργα του «Ασχημόπαπο», «Ο γιος του μπαλωματή», «Ο βιολιστής», «Το βιβλίο των εικόνων χωρίς εικόνες», «Η ιστορία της μητέρας», «Η μικρή Γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά», «Η Βασιλοπούλα και το μπιζέλι», «Ο Μολυβένιος στρατιώτης», «Η Τοσοδούλα», «Το κοριτσάκι και τα σπίρτα» και άλλα, είναι από αυτά που δεν ξεχνιούνται.
ΠΗΓΗ: ...από σπόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: